Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.videre.w-powazny.elk.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.w-powazny.elk.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.anni.pod-szereg.stalowa-wola.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estadio_San_Cristóbal Escudo_de_Guam_o_Guaján Enumeratio_Plantarum_Australiae_Occidentalis Enacar Francisco_de_Herrera_el_Viejo Euceratocerini Evolución_demografica_de_Espana_en_la_época_precensal Exposición_Universal_de_Paris_(1900) Estación_Cochrane Fezia_elata Ferrocarril_de_la_Sabana Excoecaria_marginata_var_lanceolata Escombres_et-le-Chesnois FDP Elecciones_europeas_de_1999_(Finlandia) Exhibición_simultánea_de_ajedrez Francisco_Beltran Excoecaria_marginata_var._grandifolia Electrodomestico_bi-termico Elspeth_Hanson Fernando_de_Castro Fisioterapia_respiratoria Felice_Brusasorci Facultad_de_Arquitectura,_Urbanismo_y_Diseño_(Universidad_Nacional_de_Córdoba) El_caballero_de_milagro Falacia_de_asociacion El_pais_de_Nunca_Jamas Elecciones_regionales_de_Valle_del_Cauca_de_2007 FK_SIAD_Most Empenaje Esquerra_Democràtica_de_Catalunya Emilio_Azcárraga_Vidaurreta Eurytrachelus_platymelus_prometheus Faucibarba Estación_José_A._Guisasola Euphorbia_fianarantsoae Erik_Hamren El_proceso_(pelicula) Enrique_Discepolo Festival_Internacional_de_Música_de_Ibiza Francisco_Jose_Villar El_centroforward_murio_al_amanecer_(pelicula) Estacion_Ñuñoa Ermita_de_Santa_Barbara_(Novelda) Ferdinando_Monfardini Ewing_(Kentucky) Edson_Arantes_do_Nascimento Fay_les-Étangs Entre_naranjos Eleocharis_appendiculata Francisco_García_Romo El_factor_X El_Hombre_Mas_Fuerte_Del_Mundo_2005 Farnham Ferrocarrilero

html map