Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Teoria_de_Sturm-Liouville Sindicatos_de_Trabajadores_de_la_Enseñanza Siyabuswa Shanmugam_Ragupathy San_Ignacio_de_Antioquia St._Nicholas_Avenue_(Manhattan) Spilocuscus_rufoniger Sanicula_hermaphrodita Semicarbazida Somua_S-35 Satorkis Te_esperaré Sociedad_Minera_Mixta San_Pedro_de_Arbas Saccoderma_falcata Saint_Jean-de-Beugne Sudur_Múlasysla Semana_Santa_en_Archena Sao_Marcos Soro_(municipio) Taragudo Summer_of_sam Subestacion_de_Muelle_Heredia Sampriz Taibo Sinfonia_n.º_22_(Haydn) Synurophyceae Transversal_de_Boyaca Tomillo_sansero_fino Solanum_insanum Songo_Mnara Tamalín Tino_de_la_Cruz Tornillo_de_Palmer Saint_Augustin Sadocus_polyacanthus Solerás Steve_Smith Santa_Bárbara_(desambiguación) Terminalia_semlikiensis Saint_Jean_de_Touslas Shaolín Somoza_(Santo_Andre) Spic._Fl._Rumel. Solveig_Nordström Sonata_para_piano_no_7_(Mozart) Stubby_Kaye Salix_kamerunensis Terrorismo Teoria_de_la_bomba_biotica Subida_del_precio_del_petróleo_entre_2004_y_2006 Sollum Shinobi-jutsu Santa_María_del_Espíritu_Santo Subotica_(Aleksandrovac)

html map