Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Amandla_Stenberg Diosleguarde Dora_(Alabama) Dezize-les-Maranges Cremolino Ametralladora_Reibel_M31 Alfred_Lothar_Wegener Convertidor_Boost Currulao_(Antioquia) Copa_de_Campeones_de_la_Concacaf_2000 Alessandra_Resende Célula_cerebral Curiosity_(canción) Deepavali Discantus_(grupo) Cristóbal_Guadalajara Alejandro_Soriano_Valles Copa_Senior_Challenge_para_el_Este_y_Centro_de_Africa César_González_Minguez Discografia_de_Shiina_Ringo Distrofia_muscular_congenita_con_deficit_de_merosina Cástulo_(mártir) Distrito_de_Huaytara Alfa_Arae Deutsch-Südamerikanische_Bank Copa_Mundial_Juvenil_IFAF_2009 Cuevas_de_luna Cromosoma_11 Cucumis_reflexus Amethystium Copa_del_Mundo_de_Saltos_de_Esquí Daniel_Rosten Douaumont Alloue Ami_(Ibaraki) Ana_Pastor Corcelles_pres_Concise Copa_Astor_de_Automovilismo Cuadrera Desorden_Publico Cunnighamia Cucumis_cantalupo Allium_candidissimum Distrito_electoral_federal_23_del_Distrito_Federal Día_de_la_Liberación_Nacional Division_de_Honor_de_fútbol_sala_2004/2005 Amarte_es_mi_pecado Dürrenäsch Alex_Oriakhi Demetrio_Mansilla_Reoyo Dicladispa_aereipennis Doble_fecundacion Aleurocanthus_inceratus Códices_prehispánicos Doncourt_aux_Templiers

html map