Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Meliton_Albanez Grenouer Reales_Cofradias_Fusionadas_(Málaga) Prophagorus Maniobra_de_flanco Protuberancia_anular Quilly Matherville Problema_de_la_referencia Maripaz_Jaramillo R-Type_II Lord_of_arcana Luis_Grignon_de_Monfort Luis_Miguel_Dominguin Manvel_Gamburyan Gohia Píleo_(aves) Real_Orden_de_Exclaustración_Eclesiastica RTP_(protocolo) Manteola_Sanchez_Gómez_Santos_Solsona_Vinoly Primera_división_española_1954/55 Mayo_de_1939 Manifiesto_Russell-Einstein Mammillaria_bravoae Primer_ministro_de_la_Unión_Soviética Mergulo_sombrio Gojko_Susak Raíz_parasimpática_(ganglio_submandibular) Lortzing Programacion_extrema Propuesta_indecente Gobiocichla_wonderi Puente_Taipéi Lola_Álvarez_Bravo Prosperidad_(economia) María_Jiménez_Gallego Quebrada_Arenas_(San_Lorenzo,_Puerto_Rico) Mihály_Lantos Rau_Le_Creuset Micromeria_graeca Maricel_alvarez Lutra_provocax Gregori_Lopez_Raimundo Metodología_arqueologica Primaria_demócrata_de_Ohio_2008 Primeras_Líneas_Uruguayas_de_Navegación_Aerea Meximalva Mesopotamia_(Argentina) Grecia_romana Puerto_de_Mazarrón MA-24 Prádanos_de_Bureba_(Burgos) Premio_Rómulo_Gallegos Quartet_Game Mario_Lepe

html map