Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Provincia_de_Santander Principado_de_Neuchâtel Puangue María_Teresa_Linares Manuel_Tagüena Real_Plaza_de_Toros_de_El_Puerto_de_Santa_Maria Mezieres_sur_Issoire Rabastens-de-Bigorre Mariano_Marti Prime:_Trilogy Mezcla_sustractiva Manuel_Garcia_II_(Texas) Lythrum_meonanthum Masacre_de_Mi_Lai Mesa_de_Ocana Presbitero_Antonio_José_Sucre_Alcala Prostitucion Protoevangelio_Q Real_Capilla_de_Nuestra_Señora_del_Pópulo Martiniqueno Martin_Vellisca Milinko_Pantić Raúl_Julia Línea_L_(Autobuses_Urbanos_de_Elche) Prunus_lusitanica Michael_Joyce Michael_Eavis Maramasike Megascops_nudipes Magdyel_ugaz Pucón Manuel_Sánchez_Vázquez Recoaro_Terme Miguel_E_Lopez_Alegria Louis_Antoine_Bacari God_Save_the_Queen_(cancion_de_Queen) Raul_Carlos_Sanguineti Lloicura Radiación_alfa Primer_ministro_de_Hungría Psamatunte Punta_Correntada Maraton_de_boston Red_de_comunicación Manuel_Vega_Arango_Alvare Ranita_de_Dana Granaína Marksboro Grenier-Montgon Mar_de_las_Molucas Química_cuántica McDiego Maquinabilidad Lárnakes Lluís_Conesa_Espín

html map