Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rosana_dos_Santos_Augusto Gerardo_Torres_Sahuquillo Túpolev_Tu-116 Frontera_entre_Belice_y_Mexico Reporters_Without_Borders Resolución_1916_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Municipios_de_Río_Negro Museo_Arqueológico_Jose_María_Soler Trimma_flavicaudatus Municipio_de_Kėdainiai Municipio_de_Poe_(condado_de_Ringgold,_Iowa) US_Open_Cup Rémi_Brague Relaciones_Turquia-Chile Il_lago_delle_fate Uniforme_de_la_selección_de_fútbol_de_Italia Municipio_de_Richfield_(condado_de_Roscommon,_Míchigan) Rubrica Turnhout Gerardo_Octavio_Solís_Gomez Gerona_(desambiguación) Trofeo_Brigadier_Trompowsky SS_(Schutzstaffel) Municipio_de_Thorpe_(condado_de_Hubbard,_Minnesota) Fórmula_de_Lewis Musee_des_Beaux_Arts Françoise_Basseporte Utopía_(cancion_de_Belinda) Georg_Gustav_Paul_Leeke Revisionismo_histórico_en_Argentina Función_parte_entera Municipio_de_Black_Jack_(condado_de_Richmond,_Carolina_del_Norte) If_(canción) Infantes_de_Alòs Triosk Iglesia_de_Santa_María_de_los_Reales_Alcázares Municipio_de_Dubuque_(condado_de_Dubuque,_Iowa) Rillé George_Graham_(inventor) República_Socialista_Sovietica_de_Bielorrusia Ryland_Blackinton Frédéric_Piquionne Unione_Sportiva_Triestina_Calcio Musculi_infrahyoidei Fuerza_Aerea_de_Taiwan Revolucion Trigo_pisano US_Postal_Service_Berry_Floor SCALP-REFLEX Gabor_Body Ruben_Epitié_Dyowe_Roig George_Blake Incidente_del_zapato_(Khrushchov) Rotacion_constelaciones Fuerza_de_gravedad

html map