Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

New_Jersey_(album) Phyllomyias_fasciatus Omega_Supreme Papa_Calixto_II Pauoa_(Hawái) Pašman Organizacion_Hellsing Poder_y_mercado:_el_gobierno_y_la_economia Paul_Cézanne Oruguero_negruzco OGLE_TR-211b Organización_Internacional_de_Estándares OH-58D_Kiowa Pavo_real Nogometni_Klub_Krka Ponginae Paganismo_nórdico Penon_de_Gibraltar Petrocarya Petreto-Bicchisano Pinus_aristata_var._longaeva Museo_de_bellas_artes_de_bilbao Pantera_Negra_(comic) Pabellon_Ciudad_de_Caceres Museo_de_la_Pasa Novgorod_Síverski Ottoa_oenanthoides_var._oenanthoides P_39N_1 Museo_de_Arqueologia_y_Etnologia_de_la_Universidad_de_Sao_Paulo Piedmont_blues Polygonum_dumetorum Nezumia_kapala Partula_guamensis Ocálea Pedro_Paz_Soldán_y_Unanue Oleta_i_Evol Museo_Universitario_de_Artes_Populares_María_Teresa_Pomar Navalcan Nutreco Paula_Isabel_Cerioli Pandanus_mooreaensis Papa_Pío_VII Nancy_Fraser Piamonte_(Argentina) Notro_Films Oc Peucedanum_hooshe Peninsula_de_Chukotsk Mário_Agostinelli Parlamento_Rapanui Palmerales_de_Elche Platyrinchus Parque_Nacional_Kasungu Na_Hearadh Optimización_de_código

html map