Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vinetas Club_Deportivo_San_Juan_de_Lago_Polux Yaksi Aeropuerto_de_Saint_John Aeropuerto_Internacional_de_Rota Club_Deportivo_de_la_Universidad_de_Chile_(fútbol) Wal-Mart_Stores Adonis_involucrata Vykrutasy ARA_Gomez_Roca_(P_46) Clasico_del_Sur_del_Perú Chthoneis_bowditchi Adolfo_Elizaincín Civilización_del_Valle_del_Indo Abel_Rey Web.xml Achim_von_Arnim Common_Vulnerabilities_and_Exposures Chromeo ZX_Spectrum_128_+2 Cinchona_cordifolia_var_microcarpa Vanda_roxburghii_var._wrightiana Cistus_virgatus Alejandro_A_Lanusse Vuelo_518_Merida-Maiquetía Conopodium_brachycarpum Zeferino_Gonzalez_y_Díaz_Tuñon Abductor_largo_del_pulgar Châtillon_(Friburgo) Claudio_Abbado Victor_Mora_Pujadas Colada_centrifuga Ahoy A_Little_Bit_Of_Sunshine Zvezdá_(Krasnodar) Vilborg_Davídhsdóttir WNYW Ahin Al_Wathiq Zotac Confirmacion_(sacramento) Zuid_Beveland Vicariato_apostolico_de_Japon Acer_saccharum_f._conicum Viper_(Madame_Hydra) Adenocaulon Chile_con_carne Akalyptoischion_chandleri Zygiella_x-notata Zurdaka Condado_de_Lemhi_(Idaho) Vilanova_de_la_Barca_(Lerida) Abadía Chinchilla_major Cirilo_VII

html map