Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Manuel_Pérez_Cardenas MSIL Psephellus Queuco Maria_Cristina_Petite Lucia_de_Lammermoor Prión_(bioquimica) R_1820 Realismo_(arte) Lockheed_Martin_FB_22 Marjal Gossolengo Los_Pilotos Gomböc Megalognatha_burgeoni Longitarsus_laevicollis Grand_Wizard_Theodore Mario_Enrique_Arriaza_Galdamez Grays_Harbor Promecotheca_bryanti Micieces_de_Ojeda Pórtico_avanzado Línea_de_transmision Manuel_Matta Raion_de_Kalush Primera_division_española_1976_77 Maharāshtra Regocijad,_Jesús_nacio Péter_Várhelyi Mesembryanthemum_tortuosum Puerto_Deportivo_de_Cabo_Roig Meado_de_burro Luchando_por_el_metal Miguel_Angel_Nieto_Gonzalez Pristimantis_affinis Memoria_del_silencio Los_miserables_(musical) Matanza_de_Luxor Prunus_fultonensis Marxista_Leninista Mesorregiao_do_Sertão_Alagoano M19 Mata_de_gancho Gran_Papiro_Harris Mac Reglamento_Tecnico_de_Distribucion_y_Utilización_de_Combustibles_Gaseosos_(España) Lourdes_cirlot_valenzuela Mandeanismo Prunus_adenopoda Lysicarpus_angustifolius Margarita_Paleólogo Procesamiento_Digital_de_Imagenes Maria_Teresa_Corral Microregion_de_Erechim Maria_de_Oignies

html map