Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.legem.ten-nadzieja.bialystok.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.oedipus.ten-nadzieja.bialystok.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.quaedam.ten-nadzieja.bialystok.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Giuseppe_Furino Municipio_de_Pine_(condado_de_Montcalm,_Míchigan) Tu_sólo_tu Municipio_de_Conneaut_(condado_de_Crawford,_Pensilvania) Municipio_de_Wallace_(condado_de_Wallace,_Kansas) Universidad_de_Illinois_at_Urbana-Champaign Garudá Relacion_Iglesia_Catolica_Estado_argentino_(1943-1955) Fuerza_Aérea_Real_de_Dinamarca Robert_M._Gates Resonancia_(eléctrica) Rochefort-sur-la-Côte Rosendo_Maria_Fraga Municipio_de_Blaine_(condado_de_Washington,_Pensilvania) Riki_López Una_sonrisa,_por_favor Genrich_Eiche Generatriz Reproducción_dioica Municipio_de_Helt_(condado_de_Vermillion,_Indiana) Tío_Alberto Ruy_Lopez Urutaú_menor Runas_sueco-noruegas Roberto_Lettieri Uruguaysuquido George_Villiers_de_Buckingham Un_dos_tres_al_escondite_inglés_(película) Roma_criminal_(serie_de_televisión) Municipio_de_Superior_(condado_de_Washtenaw,_Míchigan) Una_imagen_de_África:_racismo_en_«El_corazon_de_las_tinieblas»_de_Conrad Municipio_de_Lake_(condado_de_Hall,_Nebraska) Ignacio_villa_fernandez George_C_Wallace Giro_de_Italia_1993 Geometria_diferencial_de_variedades Río_Chamlyk_(Labá) Rodrigo_Paz Georges_Serge_Briot VII_Arrondissement Una_hora_a_tokyo Gliceraldehído-3-fosfato_deshidrogenasa General_Rattenbach Tricorder Fuente_Anna_Seiler Iglesia_de_San_Antonio_de_Padua_(Wilmington) Gaviotín Renault_Captur Tsugumi_Ohba George_Morland Municipio_de_Northampton_(condado_de_Somerset,_Pensilvania) Garzi Garancières_en-Drouais Tritoma_uvaria Fundacion_Miro

html map