Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

DGM Cratoxylum Dracy_les_Couches Convento_del_Espiritu_Santo_(El_Puerto_de_Santa_Maria) Dragón_de_mar_foliáceo Corynotheca Copomo Distrito_de_Nanded Dr._Servio_Aguirre_Villamagua Distrito_de_acolla Dimitar_Rangelov Cultura_llolleo Cophixalus_ateles Delvinë Donna_Summer Cuásar Dictadura_del_caspio_central Algoritmo_de_ordenación_no_natural Dirt_Off_Your_Shoulder/Lying_From_You Convento_de_Santo_Domingo_(Zaragoza) Derrick_Williams Coranicas Doble_vuelta Dendromyza Distrito_de_Balaghat Dragan_Stojković Alejandro_Martín Cumbres_Verdes_(La_Zubia) Economía_de_Argelia Dinamica_(musica) Cordita Cáritas_Espanola Alejandro_Monestier Alvaro_Enrique_Mejia_Florez Desarrollo_postembrionario Drenje_Brdovečko Cuestion_de_Honor Domevre-sur-Vezouze Diario_del_Sur Corteza_de_papel Desperado_(album) Cuenca_del_Valsequillo Diabrotica_jariensis Don_Juan_(1926) EX-343 Dasht-e-Lut Cosigüina Desembarco_en_Provenza Delley-Portalban Alejandro_de_los_Países_Bajos Dithmarschen Copa_Africana_de_Naciones_de_2008 Cordillera_de_Chukotka Desulfuromonadales Distrito_de_Mancora

html map