Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Metacrilato_de_Tributilestano Michael_A_Vincent Marianna_(Florida) Precognosciencia Martynas_Mažvydas Provincial_Talagante Reel_Big_Fish Quién_amara_a_Maria Razão_de_Viver Longchamp-sur-Aujon Martin_Ennals Louis_Gooren Mercenarios_de_Grecia_Antigua Ransom_(Illinois) María_Ansurez Margarita_de_Francia_Duquesa_de_Berry Maria_Aleksándrovna_Románova Professor_Satchafunkilus_and_the_Musterion_of_Rock Procesamiento_Espacial Proletario_y_Parásito Luciano_Montero_Hernández Mala_Pačetina Manawa Microrregion_del_Médio_Jaguaribe Provincia_de_namentenga Real_Club_Deportivo_Español_B Prostaglandina Golferenzo Regionales_de_belo_horizonte Megaloprotachne Marcha_de_la_produccion/La_produccion Ramón_Rodriguez_Chacin Masters_de_Indian_Wells_1995 Príncipe_de_Paterno Miguel_Angel_Jusayú Ramon_de_Mesonero_Romanos Metalycomedes_secundus Real_Fuerza_Aerea_Marroqui Luis_G_Carton Rabi_Moshé_Arragel Mario_Losada Microrregión_de_Sapé Marcelo_Alberto_Bielsa Receptor_de_estrogeno_alfa Ragol_(Almeria) Punto_Final_(revista) Primera_mutacion_consonantica Manuel_Puyou_Dávila Miami_Springs Massagran Mario_Cuenca Longhena Longepi Granillo_de_oveja Greenburgh

html map