Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Andorra_(desambiguación) Anillo_de_Gaunt Hueso_femoral Antonio_Ainz_de_Ureta Attalea Archipiélago_de_Año_Nuevo Guwange Multicentro_Las_Américas I_feel_so Aves_rapaces Ascoy Grzegorz_Rosinski Ha_nacido_una_estrella Andrea_Riseborough Apolo_XIII Antonio_González_Guerrero Monica_Aspelund Aquilegia_leptoceras_var._flava Miwa Antena_Pachamama Anos_570_a._C. Antoine_de_Caunes H.Wendland Hermandad I.Ae._35_Huanquero Gutierre_Diaz_de_Games Astragalus_olopterus Anita_Auglend Ardahan_(Turquía) Hipercorrección Andres_Mateo Grupo_7_de_la_Copa_Libertadores_2007 Asociacion_rosarina_de_fútbol Atrévete_(canción) Antonio_Ibáñez_Freire Andrés_Garcia_de_Quiñones Humberto_de_la_Cruz_Nunez_Cubillas Archipiélago_de_Bismarck Andriy_Nesmachnyi Assevent Icacina Halichoeres_malpelo Astānga-yoga Ano_386_adC Antonio_Suárez_Moreno Hollywood_Boulevard Mujeres_en_la_masonería Andres_Nuñez Minitab Miss_Venezuela_2004 Montaña_Cadillac Hugo_Ayala IBM_Secure_Mailer Multitudes_(album) Antolín_Abad

html map