Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bryconamericus_simus Cajamarca_(ciudad_Peru) Chaerophyllum_hybridum Batalla_de_ascalon Bandera_de_nunavut Catedral_castrense_de_chile Banco_(mueble) Castlevania_Curse_of_Darkness Campeonato_de_Primera_Division_1925_(Venezuela) Bahia_de_Concepción Brancsikia_aeroplana Camporrélls_(Huesca) Bandera_de_las_Islas_Vírgenes_de_los_Estados_Unidos COROT_9b Brezal Belwederski Bien_comun Cerponzóns_(San_Vicente) Batman_(superheroe) Castro_de_Dona_Palla Blas_candau_acosta Bayazet_I Celtis_micranthus Bomba_Relativista Bollmannia_eigenmanni Bichon_habanero Cantón_de_Bagneres_de-Luchon Barón_de_la_Laguna Catalina_Ivanovna_de_Rusia Barranc_de_la_Pegunta Bersac_sur-rivalier Biton_tigrinus Caneliñas Benjamín_Vivanco_Toro Bárcena_(Argentina) Carlos_V_de_Alemania Barra_de_herramientas Calle_13_(canal_de_television) Campeonato_Mundial_de_Tiro_con_Arco_al_Aire_Libre_de_2013 Carlos_Ledgard_Jiménez Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslalom_de_2007 Bajo-Baritono Breviceps_acutirostris Capitulos_de_Mayday:_Catastrofes_aereas Calle_Christopher_Sheridan_Square_(linea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Catalogo_General_de_Nebulosas_y_Cumulos Cereus_icosagonus Catorce_Puntos Caserio_Iturriotz Basilica_de_Sant'Ambrogio Carex_lasiocarpa Batalla_de_Cucuta Blown_Away_(álbum) Campo_de_vision Cablecentro

html map