Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.maximis.to-japonski.katowice.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.penates.to-japonski.katowice.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.servatur.to-japonski.katowice.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rhinoraja Royal Río_El_Valle Urbanización_Pretel_(Albolote) Gastronomia_de_África_occidental Municipio_de_Brady_(condado_de_Clarion,_Pensilvania) Reloj_biológico Ilokelesia Rodriguésia_–_Revista_do_Jardim_Botânico_do_Rio_de_Janeiro In_Your_Face_(álbum_de_Kingdom_Come) Unión_Deportiva_Los_Llanos_de_Aridane Iglesia_de_San_Martin_de_Lérida Impartialidad Robert_William_Kearns Iglesia_del_Convento_del_Socos_(Jérica) Tucapel_(desambiguación) Fundacion_Kovacs Municipio_de_Summit_(condado_de_Burt,_Nebraska) Imperio_portugues Giacomo_da_lentini Museo_Histórico_Municipal_Brigadier_General_Juan_Martín_de_Pueyrredón Universidad_de_Chuō Tu_trouveras_.._10_ans_de_succes Universidad_Vicente_Pérez_Rosales Municipio_de_Grant_(condado_de_O'Brien,_Iowa) Río_Yana Municipio_San_Genaro_de_Boconoito_(Portuguesa,_Venezuela) Germánico Universidad_Iberoamericana_de_Ciencias_y_Tecnología Igor_Sergeevich_Grebenshchiko Iglesia_de_Sant_Marti_de_Romanya Frost_Like_Ashes Gigantorhynchus Glee_Live!_In_Concert! Municipio_de_Hempfield_(condado_de_Mercer,_Pensilvania) Rocky_y_Mugsy Fuelle_(camara_fotografica) Municipio_de_Miami_(condado_de_Cass,_Indiana) Ross_Barkley Gilda_Buttà Genycharax_tarpon Turismo_arqueológico Uchuu_Sentai_Noiz U_D_Las_Zocas Frente_de_Acción_Patriótica Renacimiento_(budismo) General_Baldiserra Museo_Foundling Muro_de_Melilla USS_Cole_(DDG-67) Galagania Municipio_(Espana) Gobernador_Arias Inmigracion_chilena_en_Estados_Unidos Riots_Drills_and_the_Devil_(1)_(capitulo_de_Prison_Break)

html map