Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Champion_1950 Cannabidiol Calle_Essex_(línea_de_la_Calle_Nassau) Bulat_Okudjava Bandera_de_Georgia_(Estados_Unidos) Casseuil Braşov_(Ciudad) Bishopalea Cabra,_marcado_para_morir Bartolome_Alcázar B_O_C_M Bioenergia Chalceus_guaporensis Casa_de_la_Memoria_de_Al_Andalus Bamberger_Symphoniker Belesta-en-Lauragais Blackie Basiloterus Cecina_de_Leon CA_Once_Tigres Brasilidium_praetextum Carótida_externa Cerastium_latifolium Bucetum Banda_municipal_de_valencia Canal_de_Yucatan Batalla_Naval Beaufort_en_vallee B22 Bohonal_de_Ibor Blanca_ovelar Año_773 Bahía_de_banderas Censo_costarricense_de_1963 Burong_mangga Bartolomé_lobo_guerrero Carles_Grau Celtis_scabra Brémontier-Merval Bici_Critica Bahía_de_la_ascension Buster_Poindexter Campanitas Babingtonia_camphorosmae Bill_Willoughby Cantera_romana_de_El_Medol Berlin_36 Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_Femenino_2008 Castillo_Pittamiglio Batalla_de_Fleurus_(1690) Basílica_de_San_Zanipolo Bernardo_de_Legarda Cestrum_reflexum Barbazan-Dessus Caracteristicas_estructurales_de_los_textos

html map