Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Audincthun He_111 Ashtadhyayi I_Cannot_Believe_It's_True Grupo_Audiovisual_de_Medios_de_Produccion Austrobuxus_pisocarpus Mohd_Taufik_Nordin Auspicio Autores_latinos_o_en_latin Grindelwald Arce_con_hojas_de_fresno Mu_Horologii Andres_Zaldivar_Larrain Arquidiócesis_de_Panama Apple_Shampoo Anatoli_Vasilievich_Liapidevski Mondonedo_(Nosa_Señora_do_Carme) Angeline_Moncayo Ano_121 Moses_Ashley_Curtis Moneda_bimetálica Mobula Ardel Guerra_Argentino-Brasileña Hipnotismo Idioma_malabar Moises_Peñalver_Nuñez Henry_Cullen Angel_Leiva Arthur_Tansley Haapajärvi Hernán_Echavarría_Olórzoga Avenida_saratoga_(línea_new_lots) Autobiografía Arancini Awad_Hamed_al_Bandar Apareiodon Angel_Servetti Arbetloze_Marsch Huetor_Santillán Angeles_S.A._(álbum) Hedleya_macleayi Hot_de_Oro Mohamed_Elbendir Autopista_espanola_AP_15 Mitoxantrona Hope_(Kansas) Asedio_de_la_fortaleza_de_Fuenterrabia Hsie_Ho Aulacophora_mariana Arroyo_diuvio Hickory_Grove_(Wisconsin) Arquidiócesis_de_Lyon Himno_de_Siria Hipótesis_sobre_la_Atlantida

html map