Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.credite.do-norwegia.turek.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.dramatis.do-norwegia.turek.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.hominem.do-norwegia.turek.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Libro_de_los_muertos Jarandilla_de_la_vera Konstantinovskaya_(Krasnodar) Juicio_Final_(Bosco,_Viena) Jerónimo_Rodriguez_de_Santisteban_y_Rodríguez_de_Santisteban Kuçük_Menderes Jaime_Valdés Jose_María_del_Campo Juan_Antonio_Gutierrez_de_la_Concha_y_Mazon_de_Güemes Jose_Adriano_Rodrigues_Barata-Moura Kosmos_191 Jesús_de_la_Villa Kongl._Vetenskaps_Academiens_Nya_Handlingar Intimamente_(álbum_de_Mocedades) Lesotho_fatše_la_bo_ntat'a_rōna Islas_Vírgenes_Americanas Kabaddi_de_playa Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1976 Las_aventuras_de_Tintín:_Tintín_en_el_Tíbet Joan_Ramon_Mainat Lit_rom_esp Isla_Don_Martín Lithospermum_ciliatum Litoria_nigropunctata Landolphia Lajos_Détári Jean_Daniel_Cadinot Juan_Gómez_Rendón_(Progreso) Le_pacte_des_loups Izquierda_Radical_Socialista Las_Leonas Labeobarbus_brevicephalus John_Herschel_Glenn_Jr. José_María_Bianco Jesus_de_Leon_Tello Jugador_del_Año_Europeo_de_la_FIBA_2010 Insurrección_en_Irak_de_1991 José_Andrés_González_Pulido Laval_Saint-Roman Juan_Guillermo_Ripperda_baron_de_Ripperdá La_Chapelle_Saint_Ouen Jrebtovoye La_Ferte_Chevresis Johan_August_Brinell Juan_Manuel_Martinez_(futbolista) Karl_Shell Jose_Rosetti Lista_de_aeropuertos_segun_el_codigo_de_IATA La_calle_Montorgueil Jade_Valerie Jerusalén_liberada La_Union_(Valle_del_Cauca) Jean_Francois_Mattéi Jeremoabo La_Tejera_(Zamora)

html map