Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Casa_Marieta Campos_de_refugiados Cardiopatías Chapeno_(Texas) Ceauce Bucey_en_Othe Centella_de_Castilla_La_Vieja Burregeara_Nelly_Isler Cerro_Porteño_Football_Club Cambounet_sur_le-Sor Barbus_megastoma Blasones CAT_UAV_Furos Burnett_(Washington) Briona Bouin-Plumoison Caralps Campanopsis_hederacea Castillo_de_Cap_Roig Belén_Pérez_Muñiz Cassida_nigrodentata Cañandonga Bahabon CSCA–Rapid_Chișinău Año_295_adC Calvas_(cantón) Año_1053 Ballet_Nacional_Español Campaña_del_Caucaso Batalla_de_La_Verde Batalla_de_Tannenberg_(1410) Breithornzwillinge Casos_de_abuso_sexual_cometidos_por_miembros_de_la_Iglesia_católica Celofán Brazzers_com Carbapenem Bombay_Jayashri Blue_Sky_Studios Bela_iv_de_hungría Blepharida_notozonae Cereus_articulatus Blanca_García-Valdecasas_y_Andrada-Vanderwilde Candito_Gonzalez Buenaventura_Gran Cascadas_Thi_Lo_Su Barras_y_estrellas Catedral_de_San_José_(Antigua_Guatemala) Cagayón_de_rato Cardano_al_Campo Capitán_Bermúdez Carpenter_(Iowa) Calendas_de_San_Fernando Campeonato_Concacaf_de_1985 Castelli_(Chubut) Bank_of_Cyprus

html map