Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Cakka_Nuraga Batalla_de_Túnez_(310_a._C.) Chamois Barrio_San_Agustin Carlos_de_Calabria Beppe_Piero_Grillo Bladenboro_(Carolina_del_Norte) Carmen_de_Lirio Barbatijo Cardamine_multicaulis Batalla_de_narva Barrio_de_can_peguera Bart_(Doubs) Carlos_del_Junco Boa_Ventura_(Sao_Vicente) Baltinga Carolina_Soto Balate Cementerio_de_Maliano Carlos_Daniel_Aimar Bentue_de_Nocito Bahia_de_Morecambe Azy-sur-marne Bertizarana_(Navarra) Bandera_de_las_Naciones_Unidas Busto_del_Cardenal_Richelieu_(Bernini) Challenger_de_Morelos_2014_(individual_masculino) Bananas_Foster Chabab_Massira Birobidzhán Beijing_Guoan Cabaret_oscuro Butia_pungens Beaumont_du_lac Can_Borull Besar Bucelarios Azor_chico_acollarado Baladro Calheta_de_nesquim Cardamine_zollingeri Benetice_(Svetla_nad_Sázavou) Cantón_de_La_Bastide_de-Serou Catedral_de_Nuestra_Senora_de_Lourdes BAFTA_al_mejor_diseño_de_produccion Bajo_(cantante) Cephaloleia_barroi Casa_de_López_de_Carrizosa Baronía_de_Grado Catalogo_Giclas Calipso_(astronomía) Bolitoglossa_la Celianella Calle_15–Prospect_Park_(linea_Culver) Campeonato_de_España_de_Ciclismo_en_Ruta_2006

html map