Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Robert_Satloff Revista_(publicación) Tributo_de_las_cien_Doncellas República_Socialista_Soviética_Autonoma_de_Abjasia Musculus_constrictor_pharyngis_superior Municipio_de_Woodland Gino_Cervi Universidad_de_bangor Iglesia_de_San_José_(Urrao) Río_Aros Rhinella_arunco Uroplata_holosericea Reticulo_endoplasmatico Rengo Río_Lule Rio_olimar_chico SOS_adolescentes Gil_Sanchez_Muñoz_y_Carbón Municipio_de_North_Bryant Fundacion_Konex Frontios Imperivm_II:_la_conquista_de_Hispania Félix_Mendelssohn Rhinosimus_ceylonicus Iglesia_rupestre_de_Olleros_de_Pisuerga Reserva_Palmitera Independentismo_aragones Romeria_de_San_Benito_Abad_(La_Laguna_Tenerife) Tropicoritus Iglesia_de_Santo_Domingo_(Caleruega) Rosaleda_de_los_Jardines_de_El_Buen_Retiro Uxue Inguse Freylinieae Frédéric_Yves_Jeannet Gloriosa_speciosa US_Creteil_Lusitanos_Football Revolución_de_1968 Renato_Ravelo S_2001_J_3 Renai_game Richard_de_Bury Upata Rhacochelifer_corcyrensis Rio_San_Juan_(Queretaro) Unidá Tres_son_multitud_(serie_de_TV_de_España) Rio_Brilhante Río_Plenty Retrato_de_estado Geomantis V0362_Aurigae Municipio_de_Birchdale_(condado_de_Todd,_Minnesota) Revolucion_islámica Física_óptica

html map