Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.cernitur.na-panowac.wolomin.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.domini.na-panowac.wolomin.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.hominem.na-panowac.wolomin.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fosa_común_de_Agüero Fontanarosa Federacion_Unitaria_de_Trabajadores_Mineros_Energeticos_Metalurgicos_Quimicos_y_de_Industrias_Similares El_libro_de_las_ilusiones Encefalitis_herpética Eduardo_San_Roman Federación_de_Jóvenes_Investigadores_Precarios_(Espana) Etmopterus_princeps Eulagius_filicornis Emperador_Go_Tsuchimikado Explotación_agropecuaria Francisco_Suárez_(desambiguación) El_triunfo_de_la_Muerte Fermin_Ferrer Fernando_Sánchez_Mayáns Espanolas Elecciones_a_la_Junta_de_Andalucía_(1986) Estación_San_Víctor Francisco_de_Icaza Emperador_Taichang Elecciones_generales_españolas_(1996) Eritorbato_sódico Escuela_Basica_Alemania Estiven_Velez Expedición_Endurance Esmans Eumenides Espectroscopia_RMN Estación_de_l'Arboç Ernest_Merimee Every_Teardrop_Is_a_Waterfall_(EP) Estacion_Tiro_Federal Energy_(canal_de_telvisión) Escuela_Naval Estudios_de_traducción Estación_de_ZAL_Prat Esferificacion Eriostemon_elatior El_follonero Edward_Owen_"Maes_Llaned" Etimología_de_la_Rioja Felipe_Guevara Edmund_Percival_Hillary Fantozzi_subisce_ancora Estrees_les-Crecy Fernao_do_Pó Elecciones_a_las_Cortes_de_Castilla_y_Leon_(1995) Fantaisie-Impromptu Ephedra_fragilis_var._gibraltarica El_ultimo_de_la_fila Francisco_P._Donadío Estación_Experimental_Pavlovsk Estación_Ramón_A._Parera Escarificación_(semilla) El_Caballero_Placidas

html map