Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Campus_Sud Chamblee Bonanza_(álbum) Casa_de_villafranca_del_bierzo Castanea_henryi Cejudo Base_aérea_Las_Palmas Año_luz_(desambiguación) Bandar_Labuan Año_119 Chandogya Bobby_Morley Cannalonga Caleta_Chañaral Capsella_denticulata Belmonte_(miranda) Barrio_de_San_Juan_(Mérida) Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslálom_de_2006 Capay_(California) Carlos_Megia_Dávila Basílica_Catedral_Marie_Reine_du-Monde Blanco_Fuentes Catasetiae Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción Catasigerpes_erlangeri Carlos_Martínez_Díez Campeonato_de_Gipuzkoa_de_Trainerillas Boyne_City Campeonato_de_Wimbledon_1970_Individuales_Masculinos Campeonato_Europeo_de_Bádminton_de_2004 Caldupio Bimenes_(Asturias) Camp_Lazlo Ceratozamia_latifolia Barrios_de_Colina Bromuro_de_estroncio Casá_de_la_Selva Best_of_bee_gees_volume_2 Brügger Cephalocereus_brooksianus Betula_glandulosa_var._rotundifolia Brumana Bifurcacion_de_un_rio Cesar_Godoy_Urrutia BWB BSON Bağcilar Basílica_de_santa_engracia Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1926 Celtic_Football_Club Centro_Coltejer Casa_consistorial_de_Cuéllar Bentley_brooklands Carrion_de_los_Céspedes_(Sevilla) Canisius_College

html map