Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chartreuse_Notre_Dame_du-val-de-Benédiction Agrupacion_deportiva_almeria Akizuki_Tanenaga Vuelo_386_de_Aerolineas_Argentinas Xylophilus Chengdu_J-20 Achicoria_de_balea Agrimonia_elata Abbasuddin_Ahmed Condado_de_Villanueva_de_Cardenas Administración_Cientifica Xabier_Amuriza Consenso_fabricado Acción_Cultural_del_Pais_Valenciano Viersen Vidas_privadas Colmeias Yona_Friedman Via_Colectora_Catamayo-Macará Chondrostoma_prespense Villaverde_de_Arcayos Clásica_de_San_Sebastián_2010 Villard-Notre-Dame Yonki Zubin_Potok Conejo_rivereno Villers_au_Tertre Yujiro Cheshire_(Massachusetts) Vascœuil Condado_de_Tarrant_(Texas) Yeísta Al_Día Aeropuerto_de_Moscú_Bykovo Adenosin_monofosfato Compañía_Perú_International,_S.A. WP:SAB/M Condesa_Géraldine_Margit_Apponyi_de_Nagy-Apponyi Achadinha_de_Baixo Al_Hakam_Al_Bakri_Al-Gazal Common_law_marriage Confederacion_Peruano-Boliviana Comite_Latinoamericano_de_Matemática_Educativa_(CLAME) Columna_de_Teodosio Abadia_de_Casamari Consolidacion_de_Nueva_España_hasta_la_Independencia_de_Mexico Conferencia_del_Episcopado_Mexicano_A.R. Wimpi Yaguas Vanarasí Conde_Hieronymus_von_Colloredo Abner Col_du_Telegraphe Verh._Bot._Vereins_Prov._Brandenburg Cirsium_occidentale

html map