Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Al-Hilal_Sport_Club_(Port_Sudan) Ciruela_negra_de_invierno Aconitum_amoenum Víctor_Valera Chatillon_lès_Sons Williams_FW33 ATF_Dingo Condado_de_Barbour_(Alabama) Acta_de_la_Norteamerica_británica Congreso_de_los_diputados_de_Espana Yonne_(desambiguacion) Vamos_vamos_Argentina Concepcion_Centro Chicken_Run Zephyranthes_versicolor W_Stone Yaroslav_Stetsko Chile_ríe_y_canta_vol._2 Yūbari_(Hokkaido) Compresion_adiabatica A_3 Aeropuerto_de_the_pas Club_de_Remo_La_Planchada Vaiceshika Alcer Alberto_Teisaire Vello_androgenico Villarejo_de_Orbigo Wilhelm_Koppers Abd_ar_rahman_i Clasico_de_barrio Col_de_repollo Viviendo_Atrevete_a_Sonar Who's_Afraid_of_Virginia_Woolf? Vanda_parishii_var_mariottiana Club_Natación_Moscardó Adenia_heterophylla Abe_Kobo Cimicifuga_americana Congreso_filipino Zuang-zi Velocidad_instantánea Constitución_Política_de_la_Republica_Peruana_(1823) Xavier_Costa_Clavell Cielos_Airlines Zalazar Adam's_Apple_(album) Van_Orley Valle_de_Cedron Cobra_(desambiguación) Condado_de_Harding_(desambiguación) Abadía_de_Flaran Zhùyīn_Fuhao Circulo_Polar_Antártico Abbans_dessous

html map