Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Schistura_naseeri Targovishte Traje_exoesqueleto Schedonorus_serotinus Third_World_Academy_of_Sciences Scoppito Suess Síndrome_de_feminización_testicular San_Jose_El_Rodeo Torneo_de_Viena_2010 Tonsura_celtica San_Benito-Patiño Television_en_1948 Taxi_un_encuentro Tithymalus_altotibeticus Shweta_Mohan Suezichthys_soelae San_Marcos_(evangelista) Suce_sur-Erdre Toma_de_tierra Santo_Estevão_(Tavira) Torre_de_las_Arcas Subprefecturas_de_Hokkaido Segunda_División_Espanola Temporada_1956-57_de_los_Rochester_Royals Servicio_de_Información_del_Nordeste_de_España Sancho_obispo_de_Najera Sangrado Stuff Serie_0300_de_CP Taifa_de_menorca Tetraodon_implutus Saint-Hilaire_(Lot) Sóstenes_Rocha Sail_to_the_Moon Tierra_de_nadie_(concepto) Tigny_Noyelle Sunrise_Flacq_United_SC Spiropetalum Trebol_espanol_de_Kaimi Statilia Sligo_Rovers_FC San_Bartolome_(Murcia) Selección_de_fútbol_de_Cuba Santa_Maria_del_Popolo_(titulo_cardenalicio) Sacrificio_de_Isaac_(Donatello) T._A._E. Teodora_Ducaina_Vatatzina San_Paterno_de_Scissy Secante_(Trigonometría) Tag-Team-Battle Sentido_metaforico Sarmiza_Bilcescu Segunda_División_de_Espana_1991_92 Stick_around_for_joy

html map